Yrkesgrupper med hög lön

Funderar du på att byta bransch? Eller kanske ska du börja studera och är osäker på vilken bransch du vill jobba inom? För de flesta är lönen en viktig faktor för vilket yrke man ska arbeta med. Hur viktig lönechecken är skiljer sig dock markant mellan olika människor – vissa kan tänka sig att ha ett väldigt påfrestande och stressigt jobb i utbyte mot en hög lön, medan andra prioriterar fritid och avslappning framför en fetare lönecheck.

Oavsett om man prioriterar pengarna högt eller lågt – är de i alla fall för de flesta en viktig variabel i arbetandet. Så vilka yrkesgrupper tjänar egentligen bra? Här kommer ett axplock ur några av de vanligaste högavlönade yrkena:

Mäklare

Enligt lönejämförelsesajten Lönestatistik.se är medellönen för en mäklare 34.103 kronor, vilket är några tusenlappar över svenskar medellön i helhet. Medelåldern i det här fallet är 32 år medan erfarenheten nästan är fem år.

Mäklare kan dock tjäna mycket bättre än så – framför allt i storstäderna. Hugo Oljemark som är VD för Mäklarsamfundet säger till Aftonbladet att det finns ett antal lyckosamma mäklare i storstadsområdena som lyckas vinna förtroendet att sälja flertalet större objekt. Han tillägger sedan att inkomsterna är signifikant lägre i mindre urbana områden.

Samtidigt inleder kvällstidningen ingressen med följande meningar: Topplön: 5 257 008 kronor. Inkomst över en miljon: 147 mäklare.

Klart är att mäklare i alla fall har goda möjligheter att göra bra karriär rent lönemässigt, men att lönechecken skiljer sig markant åt beroende på var i landet man är verksam.

Piloter

Enligt lönestatistik.se är medellönen för piloter 58.619, vilket är en bra bit över den genomsnittliga svenskens lön, ungefär det dubbla. Medianlönen är 54.567 kr och medelåldern 36,5 år med en erfarenhet på lite över ett decennium. Den här höga lönen gäller dock inte alla piloter – utan stämmer snarare in på kaptener med lång erfarenhet på ett större flygbolag. Styrmän med kortare erfarenhet kan ofta tjäna ungefär hälften av den lönen.

Men om man klättrar i karriären som pilot finns det definitivt bra pengar att tjäna.

Läkare

Enligt sajten med det någorlunda självförklarande namnet Vadtjänar.se är medellönen i Sverige för en läkare ungefär 49 500 – 55 000 kronor. De som enligt sajten tjänar mest är läkare i Gävle som ligger kring 60 000 kronor i månaden. De läkare som tjänar minst är de i Västernorrland som i snitt får 37.800 kronor varje månad.

Precis som med mäklaryrket kan det skilja sig väldigt mycket beroende på var i Sverige man är baserad.

Man bör ha i åtanke att lönejämförelsesajter som Lönestatistik.se och Vadtjänar.se inte alltid har tillräckligt underlag för att ge en korrekt lönebild, utan bör bara användas som fingervisningar.

30 Sep 2016

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!