Varför ska man gå på en Ergonomiutbildning?

Har du någon gång upplevt att du får ont i ryggen när du arbetar eller sitter för mycket vid datorn? Behöver du gå en utbildning om hur du anpassar stolar och bord så att kroppen inte tar skada?

Ergonomi är läran om hur vi som människor påverkas av vår arbetsmiljö och våra arbetsredskap. Ordet kommer ursprungligen från grekiskans ergo som betyder arbete och ordet nomo som betyder lag. När orden slutar på i betyder det mer eller mindre läran om. Följaktligen blir ergonomi läran om arbete och redskap. Du har säkert någon gång stött på problem som uppstått för att du arbetar med dåliga redskap eller befinner dig i en nedbrytande arbetsmiljö. Likadant kan du ha upplevt det motsatta. Miljön är så trevlig att vistas och arbeta i att det är svårt att gå hem. Du kanske har varit med om att få anpassade redskap som gör arbetet lätt, så att både långvarig värk och tillfälliga smärtor flyger sin kos.

Att trivas på jobbet

Att trivas på jobbet är en av förutsättningarna för att du som människa ska ha kvar ditt driv att gå dit varje dag. Det är således viktigt för både dig som arbetar och för arbetsledningen att det blir en bra och tillåtande miljö. Är det en stor arbetsplats kan det vara tufft att få alla människor att trivas eftersom vi är så olika och väldigt sällan har samma uppfattning om hur vi vill ha det. Lika svårt kan det vara trots att man är få på arbetsplatsen. Här kommer man dessutom lite närmare varandra och kan ha mindre utrymme att samsas på. Det blir personligare, på gott och ont. En del människor trivs bättre med att vara lite för sig själva och hålla distans. Andra fullkomligt älskar närhet och vill vara personliga även på jobbet. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.ergonomiutbildning.nu/

Belastningsskador och arbetsskador

När det gäller själva arbetet kan du som anställd bli erbjuden någon sorts friskvårdsbidrag. Att träna kroppen är en av de viktigaste sakerna du kan göra. Att bygga upp muskler och rörlighet gör det lättare att undvika arbetsskador. Utöver det krävs det kunskap om vilka arbetsställningar som är lämpliga, vad det finns för arbetsutrustning eller vilka andra hjälpmedel man kan använda för att undvika skador. När det gäller arbetstempo är det viktigt att det i möjligaste mån anpassas efter person och läggning. Det kan på vissa arbetsplatser vara en ren omöjlighet men i andra fall fullt möjligt.

27 Apr 2020

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!