Välj inte bort en revisor

Måste mitt företag verkligen anlita en revisor? Denna fråga hade före år 2010 förmodligen besvarats med ett ja – förutsatt att ditt företag varit ett aktiebolag. Numera är svaret dock följande gällande om huruvida du behöver anlita en revisor eller inte: nej, det är inte helt säkert: Det hela utgår nämligen sedan 2010 från tre punkter och där din egen verksamhet avgör. Vi kan rada upp dessa tre punkter innan vi fortsätter och vi säger att om två av dessa överskrids så måste du anlita en revisor:

  • Tre anställda
  • 1.5 miljoner kronor i balansomslutning
  • 3 miljoner kronor i nettoomsättning

Vi säger här att ditt företag inte når över detta och att ni således inte behöver anlita en revisor: är det då läge att köpa en flaska champagne och fira den pengar ni sparat på detta? Nej, enligt oss så har nämligen de ändrade reglerna enbart fört med sig sämre kvalitet. Det sägs att fyra av fem företag väljer bort en revisor och det kan man verkligen se då det gäller bokslut inlämnade av dessa fyra. Det handlar om usel kvalitet och det är något som definitivt inte gynnar företagen i fråga. Tvärtom.

Frågorna man måste ställa sig är följande: vad vill jag åstadkomma med min firma? Förmodligen en ökad omsättning. Hur når jag dit? Genom att erbjuda kunder, leverantörer och affärspartners kvalitet och seriositet. Att strunta i en revisor är således att ge sitt företag ett sämre intryck.

Ditt företag mår bättre av att anlita en revisor

Driver du en firma i Stockholm så vill du också kunna visa upp för kunder och potentiella investerare att du inte har något att dölja och att ditt företag tål en granskning av en revisor. Risken finns att du genom att strunta i att anlita en revisor till ditt företag gör det motsatta och i det här ska vi heller inte glömma bort olika myndigheter som också gärna ser att en revisor närvarat vid ett bokslut; Skattemyndigheten, Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten är samtliga instanser där du och ditt företag behöver visa upp en seriösare sida.

Det kostar heller inte så mycket att anlita en revisor som många tror och bara i Stockholm finns ett stort urval där priserna är väldigt varierande. Dessutom så finns idag tjänster där du via internet kan sköta all kontakt och korrespondens; något som gör allting betydligt smidigare och lite billigare.

3 Apr 2017

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!