Vad är historien bakom visitkort i Stockholm?

Användandet av visitkort i Stockholm är så vanlig att få vet om varför de uppkom i begynnelsen. Så vad är visitkortets historik och vilka uppgifter skriver man idag på sina visitkort?

Visitkorten har en historia så långt tillbaka som till forntida Kina, men i Europa började visitkort användas någonstans kring 1500-talet och under 1600-talet så fick de ett riktigt uppsving inom den franska aristokratin. Reglerna för vett och etikett var så svåra att man sökte efter sätt att förenkla dessa och i och med visitkorten så blev etiketten för hur man avger artighetsvisiter mycket enklare. Visitkorten pryddes med besökarens namn och förkortningar för de vanligaste anledningarna till att man gjorde en artighetsvisit. Det kunde till exempel vara p.c för det franska pour condoléance som betyder för att beklaga eller det även idag välkända uttrycket r.s.v.p som är på franska résponse s’il vous plait och betyder om svar anhålles. Men även fast anledningen till visiten nu var klarlagd så var själva överlämnandet av kortet en procedur i sig. Om man till exempel besökte någon som inte var hemma så vek man ett hörn på visitkortet som om man väntat länge och under tiden blivit rastlös och börjat vika kortet.

En man visar upp visitkort

Vägen fram till dagens visitkort

Visitkorten utvecklades under åren och blev mer och mer utsmyckade, för att sedan bli mer återhållna i sin design och mer fokusera på att beskriva namnet och titeln på ägaren till visitkortet, samt eventuellt dennes adress. När man idag använder visitkort så brukar det vara för att inom sin yrkesroll överlämna sina kontaktuppgifter till någon man inte redan känner. Därför brukar också visitkorten ha kontaktuppgifterna som man har på sin arbetsplats, samt företagets logga. Privata visitkort är i stort sett ej befintliga utan utdelning av visitkort är i syfte att knyta professionella kontakter. Visitkorten som används i Stockholm ser ungefär likadana ut som över hela världen fast olika länder har olika standardformat.

Spara visitkorten

Det finns yrkesgrupper som är så beroende av visitkort från kunder att det idag finns visitkorts-album som har fickor som passar perfekt till visitkort och där man kan lägga in alla visitkort man får. Överblicken blir enkel och det är lätt att bläddra sig fram till det visitkortet man söker. Och gör man en sökning så finns det en stor mängd olika produkter för förvaring av visitkort, såväl på skrivbordet som om man ska ta dem med sig.

12 Feb 2020

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!