Så ska Helsingborgs IF nå en kulturförändring

En klubb kan snabbt gå från ett vinnande lag till ett förlorande. Då är det inte så lätt att komma tillbaka på vinnarspåret igen. Fråga bara Helsingborgs IF om en sådan kulturförändring.

Mellan åren 2010-2012 vann Helsingborgs IF allt man kunde vinna i svensk fotboll. Man tog fem titlar i rad: två i Svenska cupen, en i Allsvenskan och två i Supercupen. Det fanns under de här åren en vinnarkultur i föreningen. Det satt i väggarna i omklädningsrummet. Alla spelare visste vad de skulle göra, och alla hatade att förlora. Den kulturen var så stark så att även när klubben sålde ett gäng spelare sommaren 2011 och ersatte dem med helt nya så kunde de gå rakt in i laget och fortsätta på det inslagna vinnarspåret. Vilket också ledde till att man vann ligan det året. Åren efter 2012 har framgångarna varit sparsamma och idag, 2021, huserar man i andradivisionen. Vad hände egentligen? Varför skedde en sådan kulturförändring?

Ingen kulturförändring sker automatiskt

Den sportsliga och ekonomiska kollaps som ägt rum i HIF från att man tog fem raka titlar till att fyra år senare (2016) åka ur Allsvenskan saknar nästan motstycke. När man nu jobbar med en usel ekonomi måste man börja arbeta med en ny kulturförändring på andra sätt. Man kan skapa en kulturförändring på andra vis än genom pengar. Det går inte att köpa sig en vinnarkultur. Det krävs rätt personligheter. På rätt plats. Och med rätt kunskaper. Sådant tar tid och kommer inte av sig själv.

26 Dec 2021

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!