Så övar du upp din presentationsteknik

Är du nervös när du ska tala inför andra? Tycker du det är jobbigt att presentera dina förslag eller erbjudanden du vill ut med? Hur övar man sig på att presentera något för en åhörarskara?

Att tala inför en grupp är något de flesta människor fasar inför. Vid undersökningar har det visat sig att vi är mer rädda för att stå i fokus och prata inför andra än vi är för att dö. I dagens kommunikationssamhälle låter det som en riktig utmaning. Det blir ju även vanligare att man har gruppintervjuer på arbetsplatser och där är det ju flera människor som kommer att lyssna på dig när du för din eller någon annans talan. Vare sig vi är rädda eller känner obehag inför att presentera oss själva eller ett arbete vi gjort, kan vi trösta oss med att det finns hjälp att få.

Är det möjligt att öva bort sin rädsla för en presentation?

Javisst är det möjligt. Det finns knep som underlättar och mallar att hålla sig till. När du väl börjat jobba med dem och dig själv är det bara att fortsätta öva. Inget är mer sant än att övning ger färdighet. Så även i detta fallet. Skulle du tycka att det är svårt att läsa dig till hur du ska gå till väga och hellre vill vara i en grupp där man praktiserar tal- och presentationsteknik finns det otaliga bra kurser att tillgå, både längre och kortare. Det är aldrig för sent att prova.

De viktigaste punkterna för dig som ska tala

Det finns några viktiga ord du kan hålla i minnet när du ska fånga din publik, presentera innehållet och få dem att komma ihåg vad du har sagt. Säg vad du ska säga - säg det - säg vad du har sagt. Med några korta inledande fraser, ofta kryddade med ett skämt, kan du på ett lättsamt sätt tala om för publiken vad presentationen kommer att innehålla. Sedan övergår du till själva presentationen. Här är det viktigt att du hela tiden är vänd mot din publik. De ska känna att du har din uppmärksamhet riktad mot dem. Använd hela ditt kroppsspråk, tala tydligt och framför allt variera tonläge och sänk farten. Det är viktigt att de hinner höra vad du säger. Gör konstpauser med jämna mellanrum och låt det du sagt sjunka in. Avsluta med en kort sammanfattning och tala om att de har varit en fantastisk publik. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.presentationsteknik.net/

3 Apr 2020

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!