Så hjälper juristerna dig

När du flyttar ihop med någon. När du skall skriva testamente. När du är på väg att genom gå en skilsmässa. Det som de här situationerna har gemensamt är att de oftast kräver någon form av juridisk hjälp, antingen från advokat eller från någon annan typ av jurist.

I de här situationerna kan man bli fundersam på över hur man ska anlita riktig hjälp. I den här texten kan du lära dig mer om var du kan anlita bra hjälp, och var du kan hitta bra information – helt gratis.

Ett testamente kan man egentligen skriva själv och låta någon bevittna det för att få det gjort. Alla testamenten är dock inte så enkla – särskilt om det handlar om mycket pengar eller andra faktorer som kan göra det mer komplicerat.

I de här lägena kan det vara en god idé att anlita professionell hjälp, så som en jurist eller en advokat – beroende på vad det egentligen är för situation. Vid just skrivning av testamente är det troligtvis klokare att anlita en jurist.

Att tänka på när du anlitar juridisk hjälp

En jurist arbetar förebyggande, medan en advokat arbetar med tvister. Vilken man bör välja kan man delvis ta ställning till själv för att sedan helt enkelt söka upp endera, eller så rådgör man med en advokat- eller juristbyrå om saken.

En annan av de större skillnaderna mellan en advokat och en jurist, är att den förstnämnda måste vara med i Advokatsamfundet. För advokater gäller alltid en ansvarsförsäkring, det vill säga att du som klient ersätts ifall du skulle få felaktiga råd av advokaten. Den här försäkringen finns dock också för jurister.

Vill du ha hjälp med just ärenden som ännu inte har gått till en tvist – till exempel äktenskapsförord eller just testamente – räcker det i de flesta fall att ta hjälp av jurist. Något som är viktigt är att anlita en jurist som har specialiserat sig mot det område ditt ärende kan placeras i. I det här fallet skulle det heta familjerätt. Det är också en god idé att kolla upp om den jurist du planerar att anlita har en den ovan nämnda ansvarsförsäkringen.

Det är alltid smart att jämföra de olika firmorna mot varandra. På nätet finns ett stort utbud av firmor där man enkelt kan jämföra vad de erbjuder, deras priser (oftast) och vilka områden de är specialiserade inom. På många firmors hemsidor finns dessutom gratis information – till exempel  kan du hitta en guide på hur du skriver ett testamente.

17 Aug 2016

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!