När såg du över säkerheten sist?

Företag råkar ut för alla möjliga hot. Det kan vara allt från hot om sabotage – tänk dig motorer på internet som saboterar en viktig hemsida – eller fysiska hot mot personalen. Särskilt hot som kommer via internet är vanliga mot företag idag. Det finns allt från hackers som är aktivister och som av politiska skäl hackar sig genom säkerheten på ett företag och saboterar saker och ting, eller tonåringar som sitter på sina rum och leker hackers. Därför bör alla förretag se över sin säkerhet med jämna mellanrum. När gjordes en säkerhetsanalys senast på ditt företag?

Man kan åtgärda dylika angrepp och sabotage på olika sätt. Det vanligaste handlar om att man först sätter sig ner och analyserar läget. Vilka hot finns? Vad skulle kunna hända? Och om något hände, vilken säkerhet har man? I detta läge är det mycket viktigt med en säkerhetsanalys. Först när den är gjord kan man närma sig åtgärder. Men vilka är de åtgärderna? Här tar vi upp några åtgärder som man kan göra proaktivt.

Förbereda sig mentalt

Det bästa och viktigaste är att förbereda sig mentalt. Om något hot skulle föreligga – hur ska man agera? Säg att det handlar om säkerheten på en allmän plats, en tågstation. Hur ska man agera om det hände att någon placerar ut en väska med en bomb? Eller hur ska man agera om någon kliver in och börjar skjuta vilt omkring sig, det har vi sett på många håll i världen, senast i Finland. Om någon skulle börja skjuta med gevär – hur ska personal på plats skydda sig? Det kan handla om att snabbt försätta sig i säkerhet, bakom en skottsäker dörr. Den ska låsas, sedan kan man ringa polisen. Som exempel. Är det på ett företag, säg en tidningsredaktion, var finns utgångarna? Ska man stänga sig inne någonstans? Var, i så fall? Om man har gått igenom säkerhetsrutiner, vet personalen hur de ska skydda sig själva och sedan ringa polisen.

Skydda företag med skydd

Om man känner att det finns ett reellt hot, säg mot en socialtjänst, som ofta blir hotade av personer, så kan man ha säkerhetsvakter på plats som snabbt ingriper om någon skulle bli våldsam. Då gäller det att säkerhetsvakterna vet exakt vad de ska göra för att skydda så många som möjligt. Man kan behöva skydda vissa personer, kanske med en livvakt som ständigt patrullerar kring huset där personen bor och skydda familjemedlemmar. "Blondinbella", Isabella Löwengrip berättade om hennes "panicroom" som hon hade låtit bygga. Det är ett effektivt sätt att skydda sig och sin familj mot ett reellt hot mot en stalker. Här kan du läsa mer om hur ett säkerhetsföretag arbetar på: https://2secure.se/om-oss/.

1 Nov 2019

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!