Att ha bra idéer och att i teorin vara en god ledare är en sak. Väldigt mycket handlar dock om kommunikativt ledarskap – hur man pratar i sin ledarroll.
Bland det allra viktigaste i ett ledarskap finns den verbala aspekten. Förmågan att hålla ett tal som motiverar, inspirerar och motiverar. Att med sina ord påverka människor i sådan grad att de övertygas mer eller mindre enbart utifrån hur du har argumenterat. De som besitter sådan förmåga har ofta bra förutsättningar för att bli en god ledare.
Ta en sådan som Andreas Granqvist till exempel. Fotbollslandslagets före detta lagkapten. Han hade en väldigt god förmåga att kunna tala på ett sätt så att hans lagkamrater lyssnade. Både på och utanför plan visade han prov på kommunikativt ledarskap. Med sina ord visade han vägen för hela laget.
Ett annat exempel på kommunikativt ledarskap är naturligtvis när till exempel ett lands president håller tal för sin nation. Alla minns säkert Barack Obamas “Yes We Can”-tal i samband med att han hade valts in i Vita huset 2008. Ett mycket bra exempel på hur han visade vägen genom vilka ord han använde. På så vis kunde han ingjuta hopp.
Men kommunikativt ledarskap i vardagen ser man kanske framför allt på jobbet. Som chef är det av oerhörd vikt vad man säger till sina anställda – och kanske framför allt hur man säger det. Ett framgångsrikt ledarskap måste präglas av konstruktiv kommunikation. Annars kan det bli negativa följder.