Hur svårt kan det vara att räkna en lön?

Att jobba på kontor har nu blivit allt mer teknologiskt, jämfört med tidigare. Men de nya systemen är också mycket effektiva och minskar mycket extrajobb.

När någon har fått fel lön, om det så bara gäller några kronor för lite, går de direkt till lönekontoret med sitt klagomål. När karensavdraget eller skattebeloppet är fel eller det helt enkelt har blivit fel på antalet arbetade timmar, ja då händer samma sak. Hur svårt kan det bli att räkna rätt? För en löntagare är det viktigt att man verkligen får rätt semesterersättning, och att antalet semesterdagar man har kvar inte försvinner in i datorns outgrundliga inre. Finns det något som kan underlätta för den stackars lönekontoristen? Många felaktigheter är löneavdelningen helt oskyldiga till. Felen kan bero på att löneprogrammet är trögt och kanske inte är uppdaterat på rätt sätt.

Kvinna sitter framför dator och ser fundersam ut

Inget bläddrande i pärmar eller tabeller

Många som har jobbat klanderfritt på löneavdelningen i många år, kan bli ordentligt frustrerade över alla nymodigheter. Den teknologiska utvecklingen är inte alltid en nackdel, trots att allt verkar svårt i början. Fördelen med ett bra löneprogram är till exempel att man slipper bläddra i pärmar för att hitta rätt skattetabell, man slipper skriva ut lönespecifikationen för hand, och man använder inte heller den gamla räknemaskinen speciellt mycket. Man sitter inte och knappar in varenda lön till banken. Man skickar en fil, som datorn har tagit fram åt en. Dessutom får man snabbt, med bara några knapptryckningar, ut all möjlig statistik över både de anställda och deras löner.

Input är det viktigaste

När det lilla företaget växer och man har över hundra anställda, börjar det bli riktigt svettigt. Personalen har olika villkor, tillhör olika fackförbund och har olika kollektivavtal. När det gamla lönesystemet går riktigt trögt, är det ingen lösning att gå tillbaka till fjäderpennan, ett drastiskt förslag som många ilskna chefer har skrikit om. Man får byta upp sig till ett HR-system som kan hantera den komplexa situationen.

Företaget kanske är uppdelat på olika bolag, som inte har samma organisationsnummer och som därmed är olika juridiska personer. Man kan ju exempelvis vara anställd på flera bolag samtidigt, men med olika villkor. Det viktigaste, som vanligt, är att mata in rätt uppgifter från början och vara noggrann när man lägger upp ett system som fungerar. Input och implementering är ledorden. Då får löneavdelningen lite mer lugn och ro igen och kan koncentrera sig på sitt jobb.

17 Feb 2020

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!