Headhunting identiferar rätt person till ditt företag

Headhunting. Ännu ett amerikanskt hitte-på-ord som inte fyller någon annan funktion än att någon mellanchef får känna sig märkvärdig då han säger det? Inte alls! För att förklara headhunting så börjar vi med att dra en parallell till idrottens värld och till en specifik sport: ishockey i Nordamerika.

Vi ställer oss frågan hur det kan komma sig att vissa hockeylag i NHL alltid är lite bättre än andra och detta trots att man har samma ekonomiska tak att röra sig under? Jo, de är bättre på att hitta talanger och de lägger ner extra jobb på sin verksamhet kring scouting. En organisation som kan identifiera en talang i tidig ålder och förutspå en utveckling hos denna skaffar sig alltid en bra grund att stå på. Kort sagt; alla vill ha talanger och skickliga spelare – men få vet hur man ska dels hitta och dels förädla dem.

Detsamma gäller headhunting och ser man här till olika yrken så finns det helt klart personer som sitter på fel jobb i förhållande till deras kompetens, personer som med lite större ansvar, lite roligare och mer stimulerande arbetsuppgifter skulle kunna tillföra ett annat företag extremt mycket.

Hur hittar man då dessa? Jo, genom att kontakta ett företag specialiserat på headhunting och det är något som tack och lov fler börjat upptäcka. Istället för att gå den vanliga vägen vid rekrytering – arbetsförmedlingen, annonser i tidningen eller kontakter – så kontaktar ett företag en firma inom headhunting och låter denna, så att säga, dammsuga marknaden.

Headhunting för alla branscher

En sanning med viss modifikation; kontaktar du som företag en sådan firma i Stockholm så har de naturligtvis kött på benen. Detta genom ett stort kontaktnät, en stor databas med intressanta personer och för varje område där speciella kunskaper kan komma att efterfrågas.

Ingenjörer, tekniker, programmerare och andra typer av yrken där det finns en stor efterfrågan och där man som företag helt enkelt vill träffa rätt med en gång. Man slipper processen med att söka och man får en högpresterande person presenterat för sig direkt.

Headhunting är mer än bara ett ord – det är en lösning som fler borde använda sig; oavsett område och oavsett vart i Sverige man driver sin verksamhet; Stockholm, Malmö eller Kiruna spelar ingen roll. Talangerna finns där, det gäller bara att hitta dem.

26 Sep 2016

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!