Det kostar dig ett faktura köp

Kostnaden för att köpa dina fakturor beror väldigt mycket på vilken summa det är på fakturan. Ju större kostnad för fakturaköp desto mer kommer det att kosta dig att sälja fakturan. De allra flesta factoringföretag köper för en viss procent av den summa som står på fakturan. Det finns både de som tar en procent av summan på fakturan, och det finns de som har en fast avgift för köpet av fakturan. Skulle företaget som fakturan är ställd på, bli sen med inbetalningen, får det företag som "äger" fakturan rätt att lägga på en förseningsavgift, eller inkassoavgift. Går fakturan sedan till Kronofogden lägger mynidgheten dessutom på ytterligare en avgift. Det kan göra att företaget som kanske bara var skyldig 100 kronor, blir tvungen att betala 1500 kronor eller mer för den försenade inbetalningen. 

Därför är det intressant sälja sin faktura

Om man har ett litet företag och kanske behöver få in pengarna på en gång – av olika anledningar, då är det ett sätt att få in pengarna på en gång genom att sälja fakturan. Då kan man få in pengarna samma dag som man har ansökt om att sälja sin faktura. Har man utgifter i företaget som behöver betalas på en gång är en såld faktura ett sätt att få in pengarna direkt i stället för att vänta i 30 dagar, som de flesta fakturor är ställda på. Har man som företag svårt att få pengarna att rulla in och ut ur företaget är det ett fullgott alternativ att sälja fakturan i stället för att vänta och vänta på betalning för sin faktura.

Vissa mindre företag vill inte ge kredit

Om det är så att man har ett mindre föreag, kanske man inte vill ge kredit till andra företag. Att då sälja sin faktura är ett sätt att slippa ge dem kredit. På så sätt slipper du hela processen med att göra en fodran av betalningen. Skulle företaget i fråga som ska betala fakturan, bli sena med betalningen, eller till och med gå i konkurs, ja då slipper du rodda med. Då är det företaget som har köpt fakturan som får ta tag i hela processen med att få betalt för sin faktura. Många gånger kontrollerar factoringföretagen upp de företag som fakturan är ställd på. Just för att säkerställa att de faktiskt får betalt och att det inte är ett konkursmässigt företag som går i konkurs när som helst.

7 Jun 2019

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!