Är det för lätt att hamna hos kronofogden?

Allt fler privatpersoner hamnar i ett register där man – efter ett beslut av Kronofogdemyndigheten – av ett kreditupplysningsföretag stämplas med en betalningsanmärkning. I många fall – de flesta, ska tilläggas – så råder det inga oegentligheter kring detta beslut då personen i fråga de facto misskött sin ekonomi och inte betalat de skulder som han dragit på. Han kanske har struntat i hyran, han kanske köpt alla sina saker på avbetalning, tagit sms-lån och levt utan en tanke på att det så småningom kommer en nota på allt det goda också.

Det man ska göra det här fallet är att skilja lite på äpplen och päron också och att det finns de som fått en betalningsanmärkning på grund av rent slarv eller på grund av andra orsaker där vi kan nämna en adressändring som ett typisk exempel i sammanhanget.

Ponera här att du flyttat och mitt i all stress kring detta glömt att byta adress och således inte får dina räkningar; något som du också glömmer bort – en flytt och ett miljöombyte tar trots allt en hel del kraft och fokus. De här räkningarna växer dock och efter en påminnelse – som även den hamnar i samma hög – så tas ärendet till inkasso och efter det så är du fast i denna onda cirkel där du tvingas leva med en betalningsanmärkning stämplad på dig under tre års tid. Sådana fall finns det gott om och man ser dessa tydligast under sommaren då familjer kanske glömmer att eftersända sin post till sommarstället.

Klantigt och slarvigt förvisso – men är det verkligen skäligt att det ska innebära tre års uteslutning från att ta nya lån, från att kunna skaffa en hyresbostad eller låna pengar till reparation av sin bil? Nej, i många fall så måste man kunna få en andra chans och i och med att de större bankerna håller en rakt igenom skeptisk hållning till att låta folk låna så får man vända sig till andra långivare som – trots kronofogden – kan erbjuda lån.

Låna pengar trots kronofogden

Direkt drar många öronen åt sig i och med detta och tänker att det handlar om att utnyttja personen i fråga, erbjuda honom att låna pengar trots beslutet från kronofogden och där räntan därefter vrids upp till nivån stavad ocker.

Här kan säga att det finns sådana långivare – men att det även finns ärliga sådana som erbjuder folk att trots kronofogden låna pengar till schysst ränta och som således i och med detta ger dessa en ny chans. Dessa långivare gör alltså i sak skillnad på ett beslut från kronofogden och ett annat, man ser till orsak och man ser till vilken person som har denna anmärkning på sig. Kan man bevisligen visa upp att man skött sig exemplariskt i övrig, att man har en stabil ekonomi och bra jobb – ja, då ska man också kunna låna pengar; trots kronofogden och precis som alla andra.

Vi ska vara väldigt tacksamma över dessa långivare då vi alla i dagsläget kan ha oturen att hamna i detta prekära läge.

23 Nov 2016

Välkommen

Välkommen till Fusion av bolag - en informationssida om juridik, ekonomi och företagande. Här kommer vi att behandla det mesta inom dessa ämnesområden. Vi begränsar oss således inte till affärsjuridik, till exempel, utan har ett betydligt bredare anslag än så.

Vi som skriver i bloggen har lång juridisk och/eller ekonomiskt erfarenhet så räkna med intressanta och initierade texter.

Trevlig - och lärorik - läsning!